Εφιάλτης με τον δρόμο της Ιωάννου Χρήστου

Σαν ιστορικό ντοκιμαντέρ εκτυλίσσονται τα γεγονότα της συνεχούς παράτασης παράδοσης της οδού Ιωάννου Χρήστου. Ξεκινώντας από την αρχή, η οδός Ιωάννου Χρήστου, αποτελεί κεντρική αρτηρία της πίσω όψης του Κρατικού Λιμένα Χίου «Όμηρος» κατά την οποία οι οδηγοί μπορούν να μεταβούν σε αυτή για να βρεθούν στον δρόμο ταχείας κυκλοφορίας, ή και να αναζητήσουν παρκάρισμα.

Ωστόσο, το ζήτημα εύρεσης στάθμευσης οχήματος αποτελεί μια άλλη ιστορία, κατά την οποία οι μελέτες που είχαν πραγματοποιηθεί για τη δημιουργία κατάλληλου χώρου, δεν ήταν εν τέλει ορθές, με αποτέλεσμα  τα τελευταία έτη να έχει προκληθεί σύγχυση, για το που ακριβώς επιτρέπεται οι οδηγοί να σταθμεύουν. Οι αφαιρέσεις πινακίδων απαγόρευσης, τα τροχαία και οι παρανομίες, «πήγαιναν και έρχονταν» συνάμα με τις συνεδριάσεις των αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης, προσπαθώντας να αναζητήσουν μια λύση.

Αυτή τη στιγμή, οι αιρετοί της τοπικής ηγεσίας προσπαθώντας να παραδώσουν προς χρήση της οδού στους οδηγούς, και θέτοντας την ίδια ως μια λύση στα προαναφερθέντα προβλήματα, αντιμετωπίζουν τακτικά εμπόδια. Αρχικά, ως προς το πρόσφατο χρονοδιάγραμμα του έργου, τέλη Φεβρουαρίου, ο Δήμαρχος Χίου κ. Ιωάννης Μαλαφής, δήλωσε αισιόδοξος για την επανεκκίνηση των εργασιών, υποστηρίζοντας πως ο εργολάβος δεν θα φύγει αν δεν ολοκληρώσει το έργο. Στις 21 Μαρτίου, οι αρμόδιοι της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, είχαν ενημερώσει το πολιτικό κοινό, ότι την τελευταία φορά που δόθηκε παράταση στον ανάδοχο του έργου, άγγιζε τις 87 ημέρες. Παράλληλα, η εταιρία ηλεκτροδότησης ρεύματος ΔΕΔΔΗΕ επιβάρυνε το έργο με 45 επιπλέον μέρες, και άλλες 64 λόγω διακοπής εργασιών, με αιτία την μη αποπληρωμή του αναδόχου. Έτσι, τελική ημερομηνία παράδοσης της οδού, είχε καταστεί η 7η Ιουλίου.

Σε άλλη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου κατά το πέρας των μηνών, αναλύθηκε η κυκλοφοριακή μελέτη που έγινε από την ανάδοχη εταιρεία “Πυλώνας”, η οποία έδειξε ότι λόγω έλλειψης χώρου, δεν υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας κυκλικού κόμβου, αφού τα ήδη υπάρχοντα κτίρια σε συνδυασμό με τους περιορισμούς του αεροδρομίου δεν τη καθιστούν εφικτή.  Το γεγονός αυτό δημιούργησε την ανάγκη νέας μελέτης η οποία κατατέθηκε και βρίσκεται σε αναμονή για έγκριση. Στο σημείο δεν θα τοποθετηθούν φανάρια, αφού αυτό δεν κρίνεται απαραίτητο και η σηματοδότηση θα συνεχίσει ως έχει.  Έτσι λοιπόν αποφασίστηκε νέα τελική ημερομηνία παράδοσης, αυτή της 27ης Ιουνίου, με την προϋπόθεση να έχουν ολοκληρωθεί οι εκκρεμότητες που υπάρχουν.

Πράγματι η 27η Ιουνίου πέρασε, με τους αρμόδιους ωστόσο να ενημερώνουν λίγες εβδομάδες πριν από την τελική ημερομηνία, ότι η οδός της Ιωάννου Χρήστου δεν πρόκειται τελικά να παραδοθεί τότε, δίνοντας νέα παράταση. Μπαίνοντας στον δεύτερο μήνα του καλοκαιριού, τον Ιούλιο, η Δημοτική Αρχή ενημέρωσε στις 2 Ιουλίου το κοινό ότι θα εκτελεστούν εργασίες ασφαλτόστρωσης στην οδό Ιωάννου Χρήστου με ταυτόχρονη μείωση του πλάτους της οδού στο σημείο εκτέλεσης των εργασιών, ενώ παρακάλεσε τους οδηγούς που κινούνται στην περιοχή να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν την εργοταξιακή σήμανση και τις οδηγίες του προσωπικού που εκτελεί τις εργασίες. Οι ημέρες πέρασαν και η τελευταία ενημέρωση που εκδόθηκε ήταν η έναρξη εργασιών την Τρίτη 23 Ιουλίου, οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι την Παρασκευή 26 Ιουλίου, δίχως να έχει δοθεί νέο χρονοδιάγραμμα παράτασης. Αυτή τη στιγμή, λειτουργεί με τα βίας μόνο το ένα ρεύμα της οδού, αναμένοντας για την πολυπόθητη ολοκλήρωση του έργου.

Άξιο απορίας παραμένει λοιπόν ποιο θα είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα και η πραγματική τελική ημερομηνία παράδοσης της οδού. Ως τότε, θα την αντικρίζουμε ως διακοσμητική.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις